
 

Unsolicited Electronic Messages Ordinance (Chapter 593) and 
 Unsolicited Electronic Messages Regulations 

Frequently Asked Questions and Answers 
 
Q1. What messages are covered by the Unsolicited Electronic Messages Ordinance (UEMO)? 

 
A1. The UEMO covers any messages:  

 
(a) with a commercial purpose (for details, please see Q.2 below);  
(b) sent over a public telecommunications service (e.g. pre-recorded telephone messages, 

SMS messages, faxes, emails); and  
(c) with a Hong Kong link. 
 

Q2. What are “commercial electronic messages” (CEMs)? 
 

A2. “Commercial electronic messages” (CEMs) are defined as electronic messages with 
purposes to offer goods, services, facilities, business opportunity or advertise or promote a 
supplier of goods, services, facilities, business opportunity etc., in the course of or in the 
furtherance of any business. 
 

Q3. What electronic messages issued by schools are regulated by the UEMO? 
 

A3. In principle, the UEMO covers CEMs which includes messages to advertise or promote 
goods, services, or facilities in the course of, or in the furtherance of, any business. In the 
day-to-day operation of schools, quotation invitation letters to service suppliers through 
fax machines or to email addresses are one type of CEMs regulated under UEMO. 
Besides, invitations to other schools on professional sharing/seminar/workshops are 
considered as promotion of “services” of schools and therefore they are also regarded as 
CEMs.  For the same reason, invitation to other schools/parents/alumni to school 
functions such as Fund-raising Activities, Open Days, School Concerts etc, are also 
considered as CEMs. 
 

Q4. Are circular letters to parents informing details of examination arrangements regarded as 
CEMs? 
 

A4. Messages relating to routine students’ affairs or school administrative matters are not 
commercial in nature as defined under the UEMO and therefore fall outside the ambit of 
the UEMO. 



 

 
Q5. Will a message sent by a school (which is a non-profit making organization) be exempted 

or considered falling outside the scope of the CEMs under the UEMO?   
 

A5. Whether a message is commercial in nature has to be determined by the purpose and 
content of the concerned message. The nature of the sending organization is not a factor 
that would be considered. If the purpose (or one of the purposes) of the message involves 
advertising or promoting a supplier of goods, services, facilities, business opportunity; or 
offering goods, services, facilities, business opportunity etc, in the course of or in the 
furtherance of any business, the message would be considered as a commercial message.   
 

Q6. What are unsubscribe facilities? What are the statutory requirements related to unsubscribe 
facilities? 
 

A6. The UEMO requires senders of CEMs to provide an unsubscribe facility for recipients to 
make unsubscribe request.  According to section 9 of the UEMR, the unsubscribe facility 
must be capable of receiving an unsubscribe request transmitted from the 
telecommunications device used by the recipient to access the CEM.  For example, if the 
CEM is a fax, the sender must provide a Hong Kong fax number as the unsubscribe 
facility.  Besides, a CEM should include a clear and conspicuous statement to the effect 
that the recipient may use an electronic address or other electronic means specified in the 
message to send an unsubscribe request to the individual or organization who authorized 
the sending of the message.  For practical guidance on the choice of unsubscribe facility, 
please refer to the Code of Practice, which can be downloaded at 
http://www.ofta.gov.hk/en/code/cop20071126.pdf.   
 

Q7. What are the rules for schools when sending of CEMs under the UEMO as related to 
schools’ compliance with the unsubscribe facility requirement? 
 

A7. In a CEM, schools should: 
(a) include accurate sender information for the recipients to contact them; 
(b) contain unsubscribe facility for the recipients to make unsubscribe requests; 
(c) honour unsubscribe requests within 10 working days after the request has been sent; 
(d) not send CEMs to the telephone/fax numbers listed in the do-not-call registers; 
(e) not send email CEMs with misleading subject headings; and 
(f) not conceal the calling line identification information when sending messages to 

telephone or fax numbers. 
 

http://www.ofta.gov.hk/en/code/cop20071126.pdf


 

Q8. Is it a must for schools (the senders) to seek consent from recipients (e.g. parents, service 
suppliers, other schools, etc) before sending CEMs? 
 

A8. With a recipient’s consent, the sender of CEMs can be exempted from observing rule (d) 
specified in A7 above, i.e. vetting the sending list against the do-not-call registers. 
However, it should be noted that a recipient’s consent will NOT absolve a sender from 
complying with the UEMO.  In other words, the sender is still required to comply with 
the other 5 rules, i.e. (a)-(c), (e) and (f).  Obtaining consents of the target recipients of 
CEMs can save the effort of senders in vetting the sending lists against the do-not-call 
registers.    
 

Q9. If the fax number of a recipient has been registered in the do-not-call register but consent 
for receiving CEMs from the recipient is also given to schools, can schools send CEMs to 
that recipient? 
 

A9. Regardless of the time of giving his/her consent to a sender, a consent from the recipient 
overrides the registration in the do-not-call register unless the recipient withdraws his/her 
consent. 
 

Q10. What should schools consider if they send out invitations to other schools by email only? 
 

A10. If the schools send out CEMs by email only, do-not-call registers would not apply. 
However, schools should still comply with the other five sending rules, i.e. (a)-(c), (e) and 
(f) as specified in A7 above, namely:  
 
 include accurate sender information in the CEM for the recipients to contact the sender; 
 contain unsubscribe facility in the CEM for the recipients to make unsubscribe requests; 
 honour unsubscribe requests within 10 working days after the request has been sent;  
 not to send email CEMs with misleading subject headings; and  
 not to conceal the calling line identification information when sending messages to 
telephone or fax numbers. 

 
Q11. How should schools record the unsubscribe requests? 

 
A11. According to section 9(3) of the UEMO, schools (message senders) should retain a record 

of unsubscribe requests in a format in which they were originally received, or in a format 
that can be demonstrated to represent accurately the information originally received, for at 
least 3 years after their receipt. 
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Q12. Where can schools obtain more information on unsolicited electronic messages? 

 
A12. For further information on the UEMO, the UEMR, the Code of Practice, the Industry 

Guide as well as the do-not-call registers, please visit the OFTA’s website or contact OFTA 
at 2961 6333. 
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