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Frequently Asked Questions and Answers  

concerning the  

Top-up Student Guidance Service Grant 

 

I. Use of the Top-up Student Guidance Service Grant 

1. Q: Should schools use the Top-up Student Guidance Service Grant (Top-up Grant) to 

appoint Student Guidance Personnel (SGP) or hire additional student guidance 

service (SGS)? 

A: Both are acceptable.  Schools should utilise the Top-up Grant effectively to 

complement and supplement their existing services according to students’ needs 

and school-based circumstances so that stepped up efforts are taken to prevent and 

handle student problems that may arise.  Schools may pool together other school 

resources to appoint SGP or hire additional student guidance services from 

non-governmental organisations (NGOs).  Examples include organising 

additional guidance programmes and group services; parent groups, talks on 

parenting skills, parent networks; thematic staff development programmes to 

enhance teachers’ guidance/ counselling skills; and/or additional stationing service 

days of the SGP.  For details, please refer to paragraph 3.3 of the Guide on 

Comprehensive Student Guidance Service (CSGS). 

 

2. Q: Can schools appoint registered teachers with the Top-up Grant to take over the 

original teaching duties of existing teachers to free up their time to discharge the 

roles and functions of the SGP? 

A: Yes.  When redeploying the duties of the staff as mentioned above, schools have 

to ensure that teachers serving as the SGP are confirmed to have qualifications and 

experiences in guidance so as to implement the CSGS effectively. 

 

3. Q: Can schools employ Teaching Assistants and / or Programme Assistants and / or 

Learning Support Assistants with the the Top-up Grant? 

A: No.  To appoint the SGP with the Top-up Grant, schools should comply with the 

related principles and procedures as mentioned in paragraph 3.2 of the Guide on 

the CSGS.  Schools should appoint the following professionals as the 

supernumerary SGP:  
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 Registered teachers with experiences in guidance and / or 

teaching; 

 Registered social workers; or 

 Professionals in guidance with equivalent qualifications. 

 

II. Deployment of the Top-up Grant on the Understanding Adolescent Project 

4. Q: Can schools use the Top-up Grant to complement / increase the Intensive 

Programme (IP) activities in each grade under the Understanding Adolescent 

Project (UAP)? 

A: Yes.  In deploying the above guidance resources, schools should first review their 

respective school-based circumstances, including the needs of students, parents 

and teachers, etc. in participating in UAP and the guidance services required, that 

guidance resources are used properly to support different stakeholders and 

complement those school-based programmes that require further enhancement. 

 

5. Q: In hiring services for additional guidance projects from NGOs for the UAP and / or 

school-based programmes, can schools call tenders for both the CSGS and the 

UAP together? 

A: Yes.  When calling tenders under the above two grants together, if schools opt for 

contracts exceeding one year, they should make reference to the requirements of 

conducting the procedure “through competitive quotations / tender exercises at 

regular intervals, preferably at least once every three years”.  Hence, a UAP 

contract awarded for a maximum period of 3 years should be capped at one term of 

Primary 4-6 Intensive Programmes / Guidance Services, instead of three 

consecutive terms of services for Primary 4-6 (i.e. a 5-year contract period), or else 

the above procedures and principles in respect of the tendering exercise will be 

violated. 
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6. Q: Can schools use the Top-up Grant to hire additional SGP who are specifically 

responsible for implementing various activities under the UAP in each grade? 

A: Yes.  However, when deploying the above guidance resources, schools should 

first review their respective school-based circumstances.  The designated SGP 

should effectively provide students, parents and teachers, etc. with the necessary 

services as planned so as to achieve the objectives of the UAP.  At the same time, 

the enhancement or improvement progress in other CSGS areas in schools should 

not be affected. 

 

III. Administrative and Financial Arrangements of the Top-up Grant 

 

7. Q: Will schools receive the Top-up Grant every year?  Will there be adjustment to 

the rates annually? 

A: The Top-up Grant will be disbursed every school year, and the rates are subject to 

annual adjustment in accordance with the change of the Composite Consumer 

Price Index.  Schools should refer to the EDB documents issued in September 

each year regarding the rate adjustment. 

 

8. Q: Can schools keep the unused Top-up Grant?  Or, can they accumulate the amount 

of related grants received over the years for organising large scale guidance 

activities in the future? 

A: The Top-up Grant are disbursed every school year to cater for the developmental, 

preventive and remedial needs of students, parents and teachers in a particular 

school year.  Schools should plan related guidance services properly according to 

their respective school-based circumstances in the year, and deploy the resources 

appropriately to fulfill different needs of the stakeholders of the schools in that 

particular school year.  For consultation over the implementation of guidance 

services, schools can contact the Senior School Development Officers / School 

Development Officers of the Guidance and Discipline Section responsible for their 

districts.  As for financial arrangements and consultation over the policy on 

education allowances, schools can contact the Senior School Development 

Officers of the Regional Education Office of their respective districts. 
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9. Q:  Is it necessary for schools to include the use of the Top-up Grant in the CSGS Plan 

and submit it to the EDB for inspection? 

A: Yes.  Schools should formulate their CSGS Plan according to students’ needs and 

school-based circumstances, listing out their work targets and measures as well as 

the use of student guidance resources (including the Top-up Grant).  Schools need 

not submit the Plan or the Report on the CSGS to the EDB, but they have to seek 

the approval from the School Management Board / School Management 

Committee/ Incorporated Management Committee (IMC).  Schools are also 

required to file the Plan and the Report on the CSGS properly for inspection by the 

EDB during advisory school visits. 

10. Q: The approved number of operating classes may be adjusted after the 

commencement of the school term in September.  Will there be any 

corresponding adjustment to the manpower allocated under the SGS and the 

amount of the Top-up Grant? 

A: Upon confirmation of the number of classes operated by schools in mid- 

September, if there are any changes in the approved number of operating classes, 

the SGS resources (i.e. the student guidance teacher) and the amount of the Top-up 

Grant will be adjusted accordingly within the school year.  However, the 

following arrangements will be made under special circumstances to ensure 

smooth operation of the SGS within the school year: 

 

Scenario 1: 

 No of 

classes 

Corresponding 

Manpower  

Corresponding Top-up Grant 

Approved number 

of operating classes 

informed in March 

18 1 person Top-up Grant rate for 18 classes 

Approved number 

of operating classes 

confirmed in 

mid-September 

17 Remain at 1 person Maintain the Top-up Grant rate 

for 18 classes 
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 Scenario 2: 

 No of 

classes 

Corresponding 

Manpower  

Corresponding Top-up Grant 

Approved number 

of operating classes 

informed in March 

 

17 0.5 person Top-up Grant rate for 17 classes 

Approved number 

of operating classes 

confirmed in 

mid-September 

 

18 Increase to 1 person Top-up Grant rate for 18 classes 

 

Scenario 3: 

 No of 

classes 

Corresponding 

Manpower  

Corresponding Top-up Grant 

Approved number 

of operating classes 

informed in March 

 

5 0.5 person Top-up Grant rate for 5 classes 

Approved number 

of operating classes 

confirmed in 

mid-September 

 

4 Remain at 0.5 person Not eligible 

11. Q: When will the Top-up Grant be disbursed?  

A: The above grants will be disbursed to schools by the EDB in accordance with their 

mode of operation and approved number of operating classes: 

Mode of Operation Disbursement of Grant 

Subsidised primary schools 

with IMC 

Top-up Grant will be disbursed to schools on a quarterly basis (in 

September, November, February and May). 

 

Subsidised primary schools 

without IMC 

Top-up Grant will be disbursed to schools in two batches (in 

August and April). 

 

In case of any changes in the approved number of operating classes of the schools, we 

will make adjustments according to the Top-up Grant rates scale in December and / or 

within the appropriate period of disbursement each year. 

 

IV. Appointment Arrangement of Student Guidance Teacher and Resource 

Allocation 

12. Q: What are the qualification requirements for the SGT post in primary schools? 
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A: An applicant who wishes to apply for the post should possess teacher training 

qualification in primary education and has no less than 5 years’ experience serving 

in government/aided primary schools, with a minimum of 2 years being an SGT 

and has completed all the necessary training.  For details of the teacher training 

and work experiences, please refer to the Codes of Aid.  The necessary training 

includes Pre-service Training Course conducted by the former Education 

Department or former Education and Manpower Bureau (EMB), Certificate 

Course on Student Guidance for Teachers of Primary School conducted by local 

tertiary institutions commissioned by the former EMB or Education Bureau or its 

equivalent.  At present, teachers may enroll in programmes on social work or 

counselling organised by various tertiary institutions to attain the recognised 

qualification.  Programmes enrolled should include 6 areas, i.e. counselling skills 

and practice, case management, personal growth education, catering for individual 

differences, CSGS and group work. 

 

13. Q: What are the arrangement for the Top-up Grant for schools that employ SGTs? 

A: Starting from the 2018/19 school year, each school employing SGT will be 

provided with additional 6 units of Top-up Grant on top of those under the old 

arrangement. (i.e. a Top-up Grant for each class starting from the 5th class or 18th 

class). 

 

Guidance and Discipline Section 

Special Education Division 

Education Bureau 
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